Training
Training lichaamsgericht spiegelen
voor therapeuten en coaches
Spiegel de Modi
Snel en effectief schema’s en patronen (in)voelbaar, zichtbaar en bewerkbaar maken.
Hoe herken je oude patronen in lichaamshouding en beweging?
We maken ons klein om ons te verstoppen of maken we aanstalten om weg te rennen. We gaan op onze tenen lopen om het zo goed mogelijk te doen of worden zo boos en spannen al onze spieren aan, zodat we alleen nog kracht voelen en niet de angst die eronder schuilgaat.
Hoe werkt het?
Het letterlijk gespiegeld zien bij een ander van wat ons beweegt, activeert het empathische brein. We leven ons in en voelen mee, met onze eigen overlevingsstrategieën. Nog voor we kunnen bedenken wat er nodig is, slaan onze spiegelneuronen aan. We voelen bottom up, in ons lijf, wat we echt nodig hebben en geven hier middels beweging gehoor aan.
De praktijk
We starten met het activeren en ‘wakker’ maken van het lichaam. Daarna roepen we de sensorische informatie van een lastig moment op. Bij de cliënt is het patroon of schema dan meestal al behoorlijk geactiveerd, voelbaar en zichtbaar.
Martha is een perfectionist, ze gaat ver over haar grenzen om zo goed mogelijk werk te leveren. Ik vraag haar een situatie waarin ze hier tegenaan liep, op te roepen en uit te beelden. Als ze terugdenkt aan de deadline waar ze afgelopen week mee worstelde, zie ik haar adem stagneren. Ze trekt haar schouders op. Ze staat wankel op haar voorvoeten en ik zie haar gespannen gezicht met een angstige blik in haar ogen. Ik neem Martha’s houding en gezichtsuitdrukking zo goed mogelijk over en vraag haar naar mij te kijken. Al ze mij ziet, is ze geraakt. Ze ziet zichzelf als klein meisje dat vroeger gepest werd. Ze compenseerde de pijn en pareerde de pesters door op school heel goed haar best te doen. Ze verzacht en komt naar me toe. Ze legt haar handen op mijn schouders en zegt, doe maar rustig aan, wat vandaag niet af komt, komt morgen wel, het komt echt wel goed! Ik zak terug op mijn voeten.
Op dezelfde wijze kunnen we nu ‘het meisje dat gepest werd’ bewerken. Zo pel je laagje voor laagje schema’s en patronen af. De cliënt leert zijn patronen op deze wijze van binnenuit herkennen en bewerken.
Wat kan je verwachten in de training?
We nemen je stap voor stap mee door de theorie en de praktijk. We werken met levendige voorbeelden en gaan vooral zelf veel oefenen. Er is ruimte voor vragen en uitwisseling en casuïstiek-inbreng.
Je leert
- De cliënt van zijn stoel in de ruimte in beweging te brengen
- Bottom up, via lichaamsbeleving en beweging een therapieproces op gang brengen
- Lichaams- en bewegingsgericht interveniëren
Het resultaat
- Jij en je cliënt hoeven minder hard te werken om schema’s en oude patronen boven tafel te krijgen
- Het zelfhelend vermogen van de cliënt wordt optimaal geactiveerd
- Na deze training kan je lichaamsgericht spiegelen direct in jouw praktijk toe passen
Spiegelen kan worden ingevoegd in bestaande methodes zoals emdr of schema-therapie, imaginaire rescripting en exposure en andere CGT-behandelingen.
Waarom non-verbale therapie bij pré-verbale hechtingstrauma’s?
Hechtingstrauma’s ontstaat vaak door een gemis aan non-verbale hechtingstaal. Spiegelen brengt deze taal non-verbaal terug in de relatie.
- ontvangen worden
- gezien worden
- gespiegeld worden
Aan deze basis-ingrediënten voor een veilige hechting ontbreekt het veel onze cliënten. Door de schema’s en patronen van je cliënt in houding en beweging te spiegelen, ‘tab’ je samen in op informatie uit de (vroege) hechtingsgeschiedenis. Bewust gebruik maken van spiegelen geeft een extra handvat om hechtingstrauma’s te herkennen, een plek te geven en te verzachten.
De eerstvolgende training is:
2 April 2022 van 09:45 – 13:15 uur
Locatie: Den Haag
Kosten: 115 euro (studenten gereduceerd tarief)
Geïnteresseerd? Neem contact met me op
