Skip to content

Training

Training lichaamsgericht spiegelen

voor therapeuten en coaches

Spiegel de Modi in schema- en relatietherapie Snel en effectief schema’s en patronen (in)voelbaar, zichtbaar en bewerkbaar maken.
Hoe herken je oude patronen in lichaamshouding en beweging? We maken ons klein om ons te verstoppen of maken we aanstalten om weg te rennen. We gaan op onze tenen lopen om het zo goed mogelijk te doen of worden zo boos en spannen al onze spieren aan, zodat we alleen nog kracht voelen en niet de angst die eronder schuilgaat.
Hoe werkt het?  Lichaamsgericht spiegelen helpt cliënten zich bottom-up snel en effectief bewust worden van oude patronen. Hoe manifesteren ze zich in ons lijf? Maken we ons klein om te verstoppen, voelen we de impuls om om te draaien en weg te rennen? Gaan we op onze tenen lopen om het zo goed mogelijk te doen voor de ander? Of worden we boos om in ieder geval nog iets van kracht te voelen? 
Het zien, door middel van spiegelen, van deze ooit zo belangrijke overlevingsstrategie, activeert ons empathische brein. Dit resulteert in minder oordeel en meer begrip voor en mildheid naar vaak behoorlijk lastige patronen en versterkt zo de gezonde volwassen modus. 
Deze methode kan ook in relatietherapie snel verheldering en meer begrip geven voor het terugtrekkende of aanklagende gedrag van de ander en maakt de vaak kwetsbare gevoelens die hieronder schuil gaan op gestructureerde, veilige wijze (in)voelbaar.

 

De praktijk  We starten met het activeren en ‘wakker’ maken van het lichaam. Daarna roepen we de sensorische informatie van een lastig moment op. Bij de cliënt is het patroon of schema dan meestal al behoorlijk geactiveerd, voelbaar en zichtbaar.

Martha is een perfectionist, ze gaat ver over haar grenzen om zo goed mogelijk werk te leveren. Ik vraag haar een situatie waarin ze hier tegenaan liep, op te roepen en uit te beelden. Als ze terugdenkt aan de deadline waar ze afgelopen week mee worstelde, zie ik haar adem stagneren. Ze trekt haar schouders op. Ze staat wankel op haar voorvoeten en ik zie haar gespannen gezicht met een angstige blik in haar ogen. Ik neem Martha’s houding en gezichtsuitdrukking zo goed mogelijk over en vraag haar naar mij te kijken. Al ze mij ziet, is ze geraakt. Ze ziet zichzelf als klein meisje dat vroeger gepest werd. Ze compenseerde de pijn en pareerde de pesters door op school heel goed haar best te doen. Ze verzacht en komt naar me toe. Ze legt haar handen op mijn schouders en zegt, doe maar rustig aan, wat vandaag niet af komt, komt morgen wel, het komt echt wel goed! Ik zak terug op mijn voeten.

Op dezelfde wijze kunnen we nu ‘het meisje dat gepest werd’ bewerken. Zo pel je laagje voor laagje schema’s en patronen af. De cliënt leert zijn patronen op deze wijze van binnenuit herkennen en bewerken.

Wat kan je verwachten in de training?  We nemen je stap voor stap mee door de theorie en de praktijk. We werken met levendige voorbeelden en gaan vooral zelf veel oefenen.  Er is ruimte voor vragen en uitwisseling en casuïstiek-inbreng.
Je leert
  • Jezelf en je cliënten van je stoel in de ruimte in beweging te brengen
  • Bottom up, via lichaamsbeleving en beweging een therapieproces op gang brengen
  • Lichaams- en bewegingsgericht interveniëren
Het resultaat
  • Jij en je cliënten hoeven minder hard te werken om schema’s  en oude (hechtings)patronen boven tafel te krijgen
  • Het zelfhelend vermogen van cliënten wordt optimaal geactiveerd
  • Na deze training kan je lichaamsgericht spiegelen direct in jouw praktijk toe passen

Spiegelen kan worden ingevoegd in bestaande methodes zoals relatie en systeemtherapie, emdr, schema-therapie, imaginaire rescripting en exposure en andere (CGT)behandelingen.

Waarom non-verbale therapie bij pré-verbale hechtingstrauma’s?

Hechtingstrauma’s ontstaat vaak door een gemis aan non-verbale hechtingstaal. Spiegelen brengt deze taal non-verbaal terug in de relatie.

  • ontvangen worden
  • gezien worden
  • gespiegeld worden

Aan deze basis-ingrediënten voor een veilige hechting ontbreekt het veel onze cliënten. Door de schema’s en patronen van je cliënt in houding en beweging te spiegelen, ‘tab’ je samen in op informatie uit de (vroege) hechtingsgeschiedenis. Bewust gebruik maken van spiegelen geeft een extra handvat om hechtingstrauma’s te herkennen, een plek te geven en te verzachten.

De eerstvolgende training is  9 Oktober 2024

Spiegel de modi  09:45 – 13:00 u

Relatietherapie in beweging  14:00 – 17:15  u

Breng je stel letterlijk in beweging.
Deze middag leer je nog meer lichaams-gerichte interventies en spel- en oefenvormen om je stel bottom-up hun patronen te laten ervaren door lichaamsbeleving en beweging.

Locatie Nederland

Kosten 
Hele dag: 145 euro
Eén dagdeel: 95 euro
Studenten gereduceerd tarief

Geïnteresseerd? Neem contact met me op

Vogel.bol.therapie.Groen

Ervaringen