Training

Training lichaamsgericht spiegelen

voor therapeuten en coaches

Spiegel de Modi

Snel en effectief schema’s en patronen (in)voelbaar, zichtbaar en bewerkbaar maken.

Hoe herken je oude patronen in lichaamshouding en beweging?

We maken ons klein om ons te verstoppen of maken we aanstalten om weg te rennen. We gaan op onze tenen lopen om het zo goed mogelijk te doen of worden zo boos en spannen al onze spieren aan, zodat we alleen nog kracht voelen en niet de angst die eronder schuilgaat.

Hoe werkt het?

Het letterlijk gespiegeld zien bij een ander van wat ons beweegt, activeert het empathische brein. We leven ons in en voelen mee, met onze eigen overlevingsstrategieën. Nog voor we kunnen bedenken wat er nodig is, slaan onze spiegelneuronen aan. We voelen bottom up, in ons lijf, wat we echt nodig hebben en geven hier middels beweging gehoor aan.

De praktijk

We starten met het activeren en ‘wakker’ maken van het lichaam. Daarna roepen we de sensorische informatie van een lastig moment op. Bij de cliënt is het patroon of schema dan meestal al behoorlijk geactiveerd, voelbaar en zichtbaar.

Martha is een perfectionist, ze gaat ver over haar grenzen om zo goed mogelijk werk te leveren. Ik vraag haar een situatie waarin ze hier tegenaan liep, op te roepen en uit te beelden. Als ze terugdenkt aan de deadline waar ze afgelopen week mee worstelde, zie ik haar adem stagneren. Ze trekt haar schouders op. Ze staat wankel op haar voorvoeten en ik zie haar gespannen gezicht met een angstige blik in haar ogen. Ik neem Martha’s houding en gezichtsuitdrukking zo goed mogelijk over en vraag haar naar mij te kijken. Al ze mij ziet, is ze geraakt. Ze ziet zichzelf als klein meisje dat vroeger gepest werd. Ze compenseerde de pijn en pareerde de pesters door op school heel goed haar best te doen. Ze verzacht en komt naar me toe. Ze legt haar handen op mijn schouders en zegt, doe maar rustig aan, wat vandaag niet af komt, komt morgen wel, het komt echt wel goed! Ik zak terug op mijn voeten.

Op dezelfde wijze kunnen we nu ‘het meisje dat gepest werd’ bewerken. Zo pel je laagje voor laagje schema’s en patronen af. De cliënt leert zijn patronen op deze wijze van binnenuit herkennen en bewerken.

Wat kan je verwachten in de training?

We nemen je stap voor stap mee door de theorie en de praktijk. We werken met levendige voorbeelden en gaan vooral zelf veel oefenen.  Er is ruimte voor vragen en uitwisseling en casuïstiek-inbreng.

Je leert
 • De cliënt van zijn stoel in de ruimte in beweging te brengen
 • Bottom up, via lichaamsbeleving en beweging een therapieproces op gang brengen
 • Lichaams- en bewegingsgericht interveniëren
Het resultaat
 • Jij en je cliënt hoeven minder hard te werken om schema’s en oude patronen boven tafel te krijgen
 • Het zelfhelend vermogen van de cliënt wordt optimaal geactiveerd
 • Na deze training kan je lichaamsgericht spiegelen direct in jouw praktijk toe passen

Spiegelen kan worden ingevoegd in bestaande methodes zoals emdr of schema-therapie, imaginaire rescripting en exposure en andere CGT-behandelingen.

Waarom non-verbale therapie bij pré-verbale hechtingstrauma’s?

Hechtingstrauma’s ontstaat vaak door een gemis aan non-verbale hechtingstaal. Spiegelen brengt deze taal non-verbaal terug in de relatie.

 • ontvangen worden
 • gezien worden
 • gespiegeld worden

Aan deze basis-ingrediënten voor een veilige hechting ontbreekt het veel onze cliënten. Door de schema’s en patronen van je cliënt in houding en beweging te spiegelen, ‘tab’ je samen in op informatie uit de (vroege) hechtingsgeschiedenis. Bewust gebruik maken van spiegelen geeft een extra handvat om hechtingstrauma’s te herkennen, een plek te geven en te verzachten.

De eerstvolgende training is:                                                                   
2 April 2022 van 09:45 – 13:15 uur                                                
Locatie: Den Haag                                                                                
Kosten: 115 euro (studenten gereduceerd tarief)

Geïnteresseerd? Neem contact met me op

Vogel.bol.therapie.Groen

Ervaringen

 • It is beautiful and touching to see what’s happening to people who are being mirrored. With this mirroring you tap into the unknown.
  You tap into that hidden unconscious world.
  The need to exchange, to see what is happening, how people are being moved, is touching and heartful.

  We NEED exchange to be able to connect
  We NEED connection
  We NEED to be seen, to be received, to be held

  - Elisabeth Horbaty -
 • Wat ik bijzonder vind aan [mirroring] is dat de essentie heel snel duidelijk wordt. Hoe pijnlijk die ook is. En dat je écht ontvangen wordt in die pijn. Oordeel-loos.
  In vergelijking met andere behandelmethodes word ik sneller geraakt. Er wordt een diepere emotionele laag aangeboord en daardoor beklijft het beter.
  Ik kon het spiegelen tijdens een emdr-sessie ook toepassen.

  Iedereen die met cliënten met PTSS werkt, kan ook veel baat hebben bij deze methode.

  - Sterre Beetz -
 • Het vertrouwen dat de cliënt het weet, dat het lijf het weet, dat de cliënt het antwoord zelf in zich heeft en daar gebruik van maken.  Dat vind ik héél sterk aan deze methode.
  Hester brengt lucht in zware problematiek.
  Op een speelse creatieve manier helpt ze pittige problemen te verwerken

  - Marco Verschragen -